Părinți lui Sebastian și Roberta, copiii ucişi vara trecută la 2 Mai de către Vlad Pascu, drogat, dependent și traficant de droguri, au refuzat marți orice înțelegere cu familia asasinului. Vlad poate ispăși maxim 25 de ani de închisoare pentru uciderea celor doi și rănirea altor trei tineri. Executarea cu suspendare a pedepsei este exclusă, în urma noilor reglementări legislative produse de această tragedie, dar poate fi scăzută în urma bunei purtări a lui și familiei. În consecință, Miruna și Mihai Pascu încearcă să ofere despăgubiri, mită, pentru o imagine mai bună în instanță.
Tatăl lui Sebastian spune că îşi doreşte pedeapsa maximă pentru Vlad Pascu, în timp ce tatăl Robertei afirmă că „nu se va întâmpla niciodată” să accepte o mediere care ar duce la eventuala reducere a pedepsei pentru Vlad Pascu.
Familia lui Vlad Pascu a propus pentru marţi după-amiază o întâlnire cu scop de mediere cu părinții celor doi studenţi ucişi de tânărul drogat. Părinţii celor doi studenţi au refuzat însă medierea.
Valentin Olaru, tatăl studentului care şi-a pierdut viaţa în accident, spune că îşi doreşte pedeapsa maximă pentru cel care i-a ucis fiul.
Au vrut o mediere. Este normal în proces. Ei oferă o sumă de bani, dar noi deja am refuzat. Nu se va duce nimeni. 100% am refuzat. Nu există aşa ceva. Nu trebuie să ne plătească copiii. Noi vrem pedeapsa maximă pentru ei, a declarat pentru Antena 3 tatăl lui Sebastian Olariu, conform News.ro.
Şi tatăl tinerei ucise în accidentul provocat de Vlad Pascu exclude ideea de a primi bani, spunând că familia acestuia doreşte acum mediere în speranţa că autorul accidentului va primi o pedeapsă mai blândă.
Aşa ceva nu se va întâmpla niciodată. Eu nu cumpăr sufletul copilului meu pentru câţiva arginţi. Acest ajutor între ghilimele, financiar, vine mult prea târziu. Nu ne-a întrebat nimeni şi oricum nu aveam nevoie, ţin să subliniez, dar măcar ca gest omenesc să ne fi întrebat cineva când am avut copiii la capelă. Vor mediere, adică să mai scadă din sentinţă, să ce? Eu nu vând sufletul copilului meu pentru câţiva arginţi, a declarat, potrivit antena3.ro, tatăl Robertei Dragomir.
Tatăl Robertei promite că îi va chema în instanţă şi va face demersuri împotriva tuturor poliţiştilor care l-au lăsat pe Pascu liber înainte de producerea accidentului.
„Mare atenţie şi pentru domnii, doamnele din magistratură de la Mangalia! Să nu încerce să facă cineva ceva, vreo nefăcută. Sunt cu ochii pe ei. Poliţia Română, care a fost atunci de l-au dat deoparte să nu păţească Vlad Pascu ceva, poliţiştii de la Rutieră, eu îi voi chema în instanţă şi pe dumnealor. Sunt la fel de vinovaţi ca şi Vlad Pascu, doar că nu au fost fizic la volanul maşinii”, a declarat Cătălin Ştefan Dragomir.
Vlad Pascu și familia acestuia au făcut o „încercare josnică” de a obține o reducere a posibilei pedepse, a acuzat sâmbătă avocatul unora dintre victime.
„Urmare a cererii formulate (…) de către domnul Pascu Matei Vlad, vă comunicăm invitația la mediere având ca termen data de 30.01.2024, ora 14, la sediul nostru din București (…), în vederea medierii având ca obiect pretențiile civile formulate de părțile civile în dosarul 4989.254/2023 aflat pe rolul Judecătoriei Mangalia”, se arată în documentul transmis familiei Robertei de un birou de mediator.
Accidentul a avut loc în 19 august, pe DN 39, în apropierea localităţii Vama Veche, după ce Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri care mergeau pe marginea drumului. Roberta Marina Dragomir (20 de ani) și Sebastian Andrei Olariu (21 de ani), ambii studenți la Facultatea de Geografie a Universității București, au murit pe loc. Alți trei tineri au fost răniți.
Tragedia de la 2 Mai a aruncat într-un nou scandal Poliția Română, condusă (din mai 2021) de către inspectorul general Benone Matei, aflat în subordinea directă a chestorului Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne.
Accidentul a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori – cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat accidentul.
Cătălin Predoiu a anunțat apoi că șeful Poliției Județene Constanța, Adrian Glugă, a demisionat. El a spus că în Constanţa bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani, astfel că întreaga structură organizatorică a Inspectoratului Județean de Poliție va fi „desființată și reclădită”, iar între timp va exista o conducere interimară.